Artikel Menarik – MINYAK: SUBSIDI UTK YANG BERHAK

petikan : blog Tok Janggut ( http://pejuang-melayu.blogspot.com/ )

(a) Berita bila tarikh kuasa dan kadar kenaikan minyak adalah manipulasi media. Mereka quoted kata-kata menteri tanpa usul sama ada rasmi atau tidak.

(b) Pengeluaran dan harga ditentukan oleh syarikat spt exxon-mobil, shell dsb. Hampir semua milik US & Eropah. Naik dan turun harga runcit juga bergantung pd prinsip demand dan supply. Harga naik bila permintaan lebih tinggi dari bekalan. Dan ikut DS Idris Jala (MAS) dlm Star semalam, bahawa harga sebenar minyak mentah ialah USD40 setong, tapi harga sekarang USD121 setong. Beza harga ini disebabkan oleh manipulasi dari pedagang & syarikat minyak. Dalam Newsweek terbaru, harga pd hujung tahun boleh cecah USD200 setong. Minyak naik pd kadar 46% berbanding tahun 2007.

(c) Bukti bahawa harga dimanipulasi oleh saudagar minyak bila US, beberapa negara Eropah (Belanda) tidak dlm 10 negara penyimpan minyak terbesar dunia, tiba2 US cthnya jadi negara pengeluar ke-3 terbesar!

(d) Semua negara maju jual bahanapi ikut harga pasaran (tanpa subsidi). Ada negara jual lebih rendah kerana kerajaan bayar sebahagian kos jualan pd penjual minyak atau subsidi supaya harga runcit ditetapkan lebih rendah. Sbb itu harga runcit di stesen minyak tidak pernah turun. Tapi kerajaan perlu tambahkan subsidi bila harga pasaran naik.

(e) Sebelum kenaikan 5 Jun (40%), kerajaan tlh subsidi RM40 bilion utk pertahan harga runcit petrol RM1.92. Dan sekiranya kita mahu kekal pertahan harga tsb, maka perlu tambah 13.7 bilion. Oleh itu kerajaan berpendapat subsidi wajar diberi pd rakyat yang layak sahaja, orang kaya perlu bayar lebih. Ini sesuai dgn kaedah digunakan Nabi sewaktu berniaga di Sham, dan ini juga jadi prinsip pd parti DAP dan PKR yg mahukan orang susah dibela.

(f) Subsidi masih diberi kpd orang yg layak:

Petrol

(i) annual cash rebate RM625 and RM150 for pvt vehicles and pick-up <2000 and m-cycles <250 cc respectively,

(ii) road tax discount of RM200 and RM50 for motorists using >2000 cc, >250 cc. (iii)

Diesel

(i) at RM1.43 per litre for fishermen, boat owners and transport operators, each malaysian fishing vessel owner receives RM200 monthly and incentive of 10 sen for every kilo of catch landed.

RM13.7 bilion yang sepatutnya diberi utk subsidi diagihkan kpd: 7.5 billion – petrol, diesel & gas, 4 billion – cooking oil 1.5 billion – price of rice in Sabah, 400 million – price of rice in Sarawak, 200 million – flour, dan 100 million – bread(g) Bandingan harga runcit minyak dgn negara lain sebenarnya tidak boleh kerana kita bukan duduk di sana. Contoh, Thailand dan Indonesia – mereka tak ada subsidi pelajaran, pertanian dll tak mcm negara kita. Nak hantar sekolah di Indonesia kena bayar kalau tak ada duit tak sekolah anak2 mereka. Kalau nak banding mesti tengok data GDP, bilangan pdd, purchasing power parity dll, kata ada persamaan barulah boleh banding harga minyak. Kalau nak juga, pindahlah duduk di negara berkenaan.

(h) Kenapa tak ambil duit Petronas, atau guna minyak yang digali di negara kita. Ini soalan mcm cerita kartun. Korek lubang minyak, bubuh paip getah, hisap minyak dlm tanah masukkan dlm kereta. Simpanan minyak negara dijangka habis pd 2019. Stesen minyak Petronas hanya ada 30% dlm pasaran. 70% ialah Shell, Mobil, BP dll. Lagi pun Petronas adalah syarikat dan hari ni ia adalah one of the 7 sisters in the world petroleum industries. Cukai dan royalti tlh dibayar. Kalau kita ambil semua duit petronas dan beri subsidi minyak mcm kita suruh dia bankrap. Kalau Petronas untung kita juga tak rugi kerana ia milik kerajaan, duit masuk poket yang sama.

(i) Yang buat demostrasi itu sebenarnya mereka bela orang kaya (siapa yang kaya, Cina – 9 billionaires dunia di Malaysia ialah 7 Cina, 1 India, 1 Melayu). Demostrators adalah kapitalis, tak fikir keadilan sosial rakyat. Kata PKR, DAP, PAS mereka adalah pembela rakyat, sekarang mereka bela Cina, orang kaya, kapitalis. Penstrukturan semula subsidi ini adalah pembelaan kpd orang kampung dan Melayu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s