Apabila DAP minta ISA kepada peserta protes forum Majlis Peguam – Roslan SMS

Tuesday, August 12, 2008

Tahan sahaja mereka bawah ISA!
(Bukan Umno kata tapi DAP)

Saya tidak tahu apa agaknya anggapan kawan-kawan sekiranya membaca posting saya ini, mungkinada yang akan berpandangan ahhh sekali lagi Roslan SMS mahu mengapi-apikan antara sekutu politik PAS. Terpulanglah, tetapi bagi saya inilah antara halangan yang perlu dihadapi PAS, apabila memilih untuk bersekutu dengan pihak berkenaan.

Menurut laporan di Seremban, ADUN DAP Bukit Temiang Cha Kee Chin telah membuat laporan polis terhadap mereka yang berdemonstrasi mengganggu majlis forum BAR Council Sabtu lepas. Cha ditemani beberapa ADUN DAP dan ahli Parlimen DAP bagi kawasan Seremban. Malah menurut laporan itu lagi ADUN DAP Senawang P. Gunasekaran kesal yang pihak polis tidak menahan mereka yang kononnya menceroboh premis BAR Council pada hari kejadian. Tambah beliau mereka yang berdemonstrasi itu sepatutnya ditahan di bawah ISA kerana mencetuskan ketegangan kaum.

Setahu saya DAP adalah antara parti yang menentang ISA, tetapi dalam hal demonstrasi NGO dan kumpulan Islam itu, ADUN nya sendiri boleh cadangkan agar digunakan ISA terhadap mereka yang berkenaan!

Sementara itu Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pula mengeluarkan kenyataan bahawa:

DAP menyokong tindakan disiplin yang dicadangkan terhadap ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat yang terlibat mengganggu forum Majlis Peguam kelmarin bagi mengelak imej gabungan pembangkang itu “sama rendah dengan Umno”.

Sabtu lepas seingat saya dua orang ahli Parlimen pembangkang yang hadir adalah YB Zul Nordin dari PKR dan YB Salahuddin Ayob dari PAS. Mungkinkah PKR dan PAS akan akur pada cadangan Guan Eng agar tindakan disiplin diambil terhadap pimpinan mereka itu?

Inilah realiti yang kita hadapi. Telan mati mak luah mati bapa, atau bagaimana?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s