PAS LEBIH TAHU DARI SYED HAMID : DAKWA 15 LAGI AKAN DITAHAN BAWAH ISA

ISA: Syed Hamid jamin tiada tangkapan baru, PAS dakwa 15 lagi disasar
14-09-2008 10:18:37 AM
Oleh ZANARIAH ABD MUTALIB

TUMPUAN… Datuk Seri Syed Hamid Albar pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur petang semalam bagi mengesahkan pembebasan Tan Hoon Cheng, wartawan Sin Chew Daily yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri . Tan, 33, dibebaskan kira-kira 2.30 petang. Tan ditahan polis Bukit Aman di rumahnya di Alma, Bukit Mertajam untuk membantu siasatan berhubung laporannya mengenai ucapan bekas Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang mencetuskan isu perkauman. –fotoBERNAMA

(Dikemas kini) KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, mengambil kira keadaan semasa, pihak berkuasa tidak membuat penahanan lain di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Bagaimanapun Pemuda PAS mendakwa akan ada lebih ramai ditangkap dalam waktu terdekat.

“Kita dah buat tangkapan dan setakat ini, tiada lagi tangkapan lain yang akan dibuat,” kata beliau pada sidang media di Bukit Aman petang semalam..

Kelmarin, pihak polis telah menahan tiga individu iaitu pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin; wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng dan Ahli Parlimen DAP kawasan Seputeh, Teresa Kok di bawah ISA.

Ketika dihubungi mStar Online pagi semalam  Syed Hamid berkata, pihak polis akan menilai keadaan semasa bagi menentukan keperluan membuat tangkapan dan penahanan susulan.

Syed Hamid berkata, ketiga-tiga mereka ditahan kerana pihak polis mempunyai alasan yang cukup kuat untuk mempercayai bahawa tindakan mereka sebelum ini boleh mencetuskan konflik yang membahayakan ketenteraman awam jika tindakan tidak diambil segera.

“(Tangkapan) Raja Petra, kita telah cukup berikan beliau amaran dan disiasat di bawah pelbagai akta tetapi beliau terus melakukan aktiviti (penerbitan artikel) yang mencetuskan kegelisahan di kalangan rakyat.

“Teresa (Kok) juga menyentuh isu sensitif iaitu mempersoalkan laungan azan yang sepatutnya dihentikan di waktu pagi.

“Tentang wartawan itu pula, beliau adalah individu yang mula-mula menulis tentang kenyataan Datuk Ahmad Ismail (Ketua Umno Bukit Bendera) yang kemudiannya disiarkan oleh akhbarnya sehingga ia diperdebat dan dipolemikkan oleh pelbagai pihak,” katanya.

Syed Hamid berkata, Tan bagaimanapun telah dilepaskan kira-kira pukul 2.30 petang tadi kerana pihak polis telah berpuas hati dengan hasil soal siasat yang dijalankan terhadapnya.

“Manakala, yang dua lagi (Raja Petra dan Teresa) akan disambung siasatan terhadap mereka dan kita akan lihat apa hasilnya nanti.

“Jika tiada alasan untuk menahan mereka, mereka akan dilepaskan dalam masa 60 hari. Jika tidak, kes mereka akan diajukan kepada Kementerian (Dalam Negeri) untuk tindakan yang sepatutnya di bawah peruntukan undang-undang,” katanya.

Ketika ditanya mengapa Tan tidak hanya dipanggil untuk disoal siasat tanpa perlu ditahan di bawah ISA, Syed Hamid berkata, Tan adalah sebahagian daripada konflik yang tercetus dan penahanannya di bawah ISA merupakan langkah yang terbaik yang dikenal pasti oleh polis.

Katanya, pihak polis telah bertindak di bawah bidang kuasa mereka tanpa merujuk kepadanya.

“Memang mereka ada memberitahu saya tentang tindakan yang mereka akan lakukan tetapi saya tidak terlibat dalam keputusan mereka dan saya tidak boleh terlibat dalam sebarang keputusan yang mereka ambil,” katanya.

Syed Hamid berkata, dalam negara yang berbilang kaum dan budaya, kadangkala interaksi antara kaum boleh menjadi rapuh.

Justeru katanya, pihak polis tidak boleh menunggu sehingga ia menjadi semakin teruk sebelum mengambil tindakan.

Ditanya mengapa tindakan di bawah ISA tidak turut dikenakan terhadap Ahmad, Syed Hamid berkata, Ahmad telah dikenakan hukuman oleh Umno iaitu digantung keahliannya selama tiga tahun dan beliau juga sedang disiasat berikutan beberapa laporan yang dibuat oleh beberapa pihak ke atasnya.

Syed Hamid turut semua pihak melihat penahanan tiga individu itu sebagai isu yang melibatkan keselamatan negara dan bukan atas dasar perkauman.

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS mendakwa ramai lagi akan ditahan di bawah ISA waktu terdekat.

Ketuanya, Salahuddin Ayub mendakwa bahawa beliau mendapat maklumat daripada beberapa pihak yang menyatakan bahawa 15 orang lagi akan ditahan.

Katanya, ini susulan penangkapan Raja Petra, Teresa dan wartawan akhbar Sin Chew Daily.

Tan bagaimanapun dibebaskan petang semalam.

Bercakap kepada pemberita di Ibu Pejabat Pas di sini semalam, beliau yang dipetik Bernama, menyatakan kesal terhadap penangkapan itu dan menyifatkan tindakan itu akan hanya menjejaskan nama negara di peringkat antarabangsa.

“Setiap kali kerajaan BN menghadapi masalah, ISA akan digunakan bagi menahan individu tertentu seperti yang pernah berlaku dalam tahun 1987,” katanya.


– sumber dari mana jadi sandaran Ketua sekelian orang muda PAS ini ?

– Siapakah layak dipercayai selain Menteri dalam Negeri ?

– Kenapa digambarkan kerajaan terdesak dan menyalahgunakan akta ISA ini ?

– Adakah yang tidak bersalah ditahan guna ISA ?

– Kenapa masih ada orang suka menyalahkan kerajaan yang bekerja keras menjamin kedaulatan negara dan keselamatan Malaysia ?

Hakikatnya apabila kerajaan diam ada orang marah. Kerajaan bertindak ada yang marah. Maka siapakah yang mampu jadi kerajaan memuaskan hati semua rakyatnya dalam dunia ini?

– Ingat juga Nabi s.a.w ditohmah dan dikritik oleh Munafik di madinah kerana tidak berlaku adil dalam pembahagian ghanimah.

Jawab Nabi ringkas : Jika aku tidak berlaku adil maka siapakah yang akan berlaku adil lagi ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s