Pak Lah kata :( kenyataan Tian Chua ) berita ‘paling gila’

Pemimpin BN bidas Tian Chua

KUALA LUMPUR 24 Sept. – Para pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) menyifatkan tindakan Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua yang mengeluarkan kenyataan tanpa merujuk kepada pemimpin tertingginya amat tidak bertanggungjawab dan satu lagi usaha memperbodohkan rakyat.

Naib Presiden MCA, Datuk Ong Tee Keat berkata, perbuatan Tian Chua itu adalah suatu pembohongan yang dilakukan untuk mengelirukan orang ramai.

‘‘Tian Chua berbohong kerana ketuanya sendiri juga menafikan kenyataan itu.

‘‘Orang bawahan mereka cerita, tetapi pihak atasan langsung tidak tahu mengenainya. Ini tidak patut berlaku,’’ jelasnya.

Beliau berucap demikian bagi mengulas laporan AFP yang mendakwa Tian Chua berkata, pakatan pembangkang telah mula berunding dengan kerajaan berhubung peralihan kuasa selepas mendapat sokongan mencukupi daripada ahli Parlimen untuk menumbangkan kerajaan.

Tee Keat berkata, perbuatan itu adalah tindakan peribadi Tian Chua dan tidak berkaitan dengan muslihat lain.

Ketika ditanya adakah beliau berpendapat bahawa PKR harus mengambil tindakan terhadap Tian Chua akibat kenyataannya itu, Menteri Pengangkutan itu berkata, terpulang kepada PKR menentukannya.

Naib Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong pula berkata, perkara tersebut menunjukkan pemimpin parti itu tidak mengawal tindak laku orang bawahannya sehingga mengeluarkan kenyataan tanpa diketahui pemimpin.

‘‘Semua orang membuat kenyataan sendiri. Sebenarnya ia adalah tindakan yang amat tidak bertanggungjawab.

‘‘Sebagai wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya umum, mereka sepatutnya memberi fokus kepada usaha menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat, bukannya menimbulkan lebih banyak masalah lagi yang memudaratkan orang ramai,’’ katanya.

Tambah beliau, terlalu banyak kenyataan tentang pembentukan kerajaan baru telah dibuat dan orang ramai sudah tidak percaya lagi terhadap kenyataan-kenyataan itu.

sebelumnya Pak Lah berkata kenyataan Tian Chua kepada AFP sebagai paling gila… Lihat berita ini:

UTUSAN MALAYSIA

PUTRAJAYA 23 Sept. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan laporan agensi berita AFP bahawa perundingan sedang dibuat antara wakil pembangkang dan kerajaan mengenai peralihan kuasa sebagai ‘laporan paling gila’ yang pernah didengarnya setakat ini.Perdana Menteri menegaskan, pihak berkenaan sepatutnya berfikir dahulu sebelum mengeluarkan laporan seumpama itu.

“Ini laporan ‘paling gila’ yang pernah saya dengar.

“Tidak ada sebarang mesyuarat dengan orang (Ketua Pembangkang) Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Ekonomi di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Laporan AFP mendakwa Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua sebagai berkata bahawa pakatan pembangkang telah mula berunding dengan kerajaan berhubung peralihan kuasa selepas “mendapat sokongan mencukupi daripada Ahli-Ahli Parlimen untuk menumbangkan kerajaan.”

Laporan itu yang dilihat sebagai sebahagian daripada perang saraf PKR mendakwa Abdullah enggan bertemu dengan Anwar tetapi para pegawai dipetik sebagai berkata ‘kontak’ dibuat melalui orang tengah.

Di KOTA BHARU, Anwar terus berdolak dalik mengenai bila pakatan pembangkang dapat mengambil alih kerajaan daripada Barisan Nasional (BN), tetapi kali ini nada Penasihat PKR itu jelas berbeza kerana ia tidak seyakin seperti sebelum kegagalannya membentuk kerajaan menjelang 16 September lalu.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu mendakwa, faktor utama yang menghalang peralihan kuasa tersebut adalah prosedur Parlimen yang memberikan kuasa kepada Perdana Menteri untuk memanggil persidangan khas.

“Kalau (kita) tengok prosedur Parlimen, hanya kuasa Perdana Menteri untuk memanggil sidang khas bagi usul undi tidak percaya. Peruntukan Parlimen pula tidak jelas mengenai kedudukan untuk membawa usul khas seperti ini,’’ katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Perhubungan PKR Kelantan di Kota Bharu petang ini.

Sementara itu, Anwar berkata, beliau tidak pernah menggunakan khidmat orang ketiga untuk bertemu dengan Perdana Menteri bagi membincangkan peralihan kerajaan.

“Saya bersetuju dengan Abdullah bahawa memang tidak ada pertemuan dengan pihak ketiga secara langsung walaupun ada usaha daripada pelbagai pihak untuk memastikan pertemuan itu berhasil.

“Dengan ini saya memperbetulkan kekeliruan daripada kenyataan Ketua Penerangan PKR, Tian Chua yang dibuat baru-baru ini,” katanya.

Anwar, bagaimanapun, tidak memohon maaf kerana membiarkan Tian Chua membuat dakwaan yang tidak benar itu kepada wartawan AFP.

Dalam perkembangan sama, Tian Chua hari ini mendakwa Anwar kini menumpukan usaha meyakinkan pemimpin Pas terutama Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk meredakan kekhuatiran bahawa ahli-ahli Parlimen beragama Islam akan diketepikan jika pakatan pembangkang mengambil alih kerajaan.

“Kita perlu berbuat demikian sebelum meneruskan bentuk tindakan yang seterusnya,’’ katanya kepada Bernama tanpa mendedahkan bentuk tindakan itu.

Minggu lalu, Anwar mahukan jawapan daripada Perdana Menteri selewat-lewatnya hari ini untuk mengadakan sesi Parlimen tergempar dalam usaha membawa usul undi tidak percaya terhadap Abdullah.

Anwar mendakwa beliau mempunyai sokongan daripada 31 anggota Parlimen BN yang akan lompat parti, satu dakwaan yang menimbulkan kemarahan para pemimpin BN kerana ia dianggap suatu pembohongan Anwar untuk menjejaskan kestabilan politik negara .

Bagaimanapun, Abdullah menolak cadangan Anwar itu.

Sebelum itu, Anwar secara terbuka mengumumkan bahawa beliau akan mengambil alih kerajaan pada 16 September tetapi tarikh itu berlalu begitu sahaja kerana BN masih kekal memerintah negara.

Ini menyebabkan banyak pihak melabelkan Anwar sebagai pembohong.


Hari ini juga Teresa Kok mengaku dia ‘menipu’semasa menggambarkan makanan banduan banduan di penjara seperti makanan anjing…

UTUSAN MALAYSIA

Teresa Kok


KUALA LUMPUR 24 Sept. – Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok akhirnya mengaku membuat kenyataan bercanggah mengenai makanan yang dihidangkan kepadanya semasa ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Pada 19 September lalu beliau mendakwa makanan itu “sama seperti makanan anjing” tetapi pada 22 September menukarnya kepada “baik sedikit daripada makanan anjing”.

“Okey baiklah. Awak mengesan kesilapan saya dengan bantuan rakaman video dan sebagainya, dan saya boleh terima kritikan,” katanya dalam satu forum mengenai ISA anjuran DAP di sini malam tadi.

Komen Exco Kerajaan Selangor itu yang mendakwa Utusan Malaysia memutarbelitkan kenyataannya disiarkan dalam laman blognya hari ini.

Teresa mendakwa “tersilap membuat kenyataan” dengan alasan ketika itu beliau keletihan berikutan jadual yang padat sebaik sahaja dibebaskan daripada tahanan ISA.

Dalam reaksinya berhubung kontroversi ‘makanan anjing’ yang menimbulkan kemarahan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, Teresa mencela Utusan Malaysia dengan menuduh ia menjadi isu besar “kerana diputarbelitkan oleh Utusan Malaysia untuk memburukkan imejnya.”

Para pembaca Utusan Malaysia mengecam usaha Teresa untuk memfitnah akhbar itu memandangkan kenyataan “sama seperti makanan anjing” tersebut turut disiarkan oleh portal Internet Malaysiakini, akhbar Sin Chew Daily dan stesen televisyen TV3.

Dalam blog yang sama, Teresa mendakwa, sama ada beliau mengatakan makanan di lokap ISA “sama seperti makanan anjing” ataupun “sedikit lebih baik daripada makanan anjing”, maksudnya adalah sama iaitu makanan di lokap ISA itu teruk sekali.

Teresa turut menafikan tuduhan bahawa beliau pernah membuat dakwaan tidak benar di Parlimen berhubung isu wanita China dibogelkan di pusat tahanan polis, sedangkan siasatan mendapati wanita itu ialah wanita Melayu.

“Tengoklah mereka, orang UMNO memang macam ini, saya tidak pernah berkata bahawa wanita berbogel dalam VCD itu adalah wanita warga China,” katanya.

Teresa juga berkata, beliau tidak takut jika disaman oleh Utusan Malaysia. “Samanlah, ISA pun saya sudah pernah masuk, takut apa lagi saman daripada Utusan Malaysia?,” katanya.

Pedangberbisa :

Jika Tian Chua menipu, Teresa Kok menipu, Lim Kit Siang menipu ( klik sini ) dan Anwar selaku pengerusi Pakatan Rakyat juga menipu isu 916, maka adakah Pakatan Rakyat akan berjaya membentuk kerajaan PENIPU sebelum menjadi Kerajaan mentadbir Malaysia nanti ?

Adakah kestabilan dapat dicapai bawah kerajaan menipu satu hari nanti bawah Pakatan Rakyat ini?


Mari kita tolak kerajaan Pakatan Rakyat yang menipu rakyat ini !!!!

Tambahan : Berita Lim Kit Siang menipu @ putar alam di bawah :

Jelas kenyataan putar belit Lim Kit Siang ini dan anda baca sendiri berita tersebut di bawah ini atau laman asal di s.i.n.i :

Media perdana

Lim berkata, perdana menteri juga harus memohon maaf dengan alasan cuba melindungi dan melepaskan Ahmad yang telah membuat kenyataan tersebut.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebelum ini pernah menyatakan ketua Umno itu tidak bermaksud seperti yang dikatakannya dan beliau akan “memberitahu Ahmad supaya jangan mengulanginya”.

Akhir sekali, kata Lim, keikhlasan permohonan Najib juga dipersoalkan kerana berita mengenainya didakwa tidak disiarkan oleh akhbar-akhbar arus perdana Melayu yang dimilik dan dikuasai oleh Umno, terutamanya Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Menurut Lim lagi, semakan di laman web umum Bernama menunjukkan berita permohonan maaf oleh Najib itu dilaporkan dalam versi bahasa Inggeris, tetapi tidak dalam versi Bahasa Malaysia.

Dengan manipulasi media seumpama itu, dakwa Lim, setakat manalah seseorang itu hendak mempercayai Najib apabila beliau berkata kenyataan Ahmad itu tidak mencerminkan pendirian dan sikap Umno atau kepimpinan Umno.

Katanya, jika Najib benar-benar ikhlas dan serius berhubung kenyataannya mengenai pendirian Umno dan kepimpinan parti itu memisahkan diri mereka dengan kenyataan Ahmad, maka mengapa kenyataannya hanya dibenar dilaporkan dalam media arus perdana bukan Melayu, tetapi tidak dalam media arus perdana Melayu.

Bagaimanapun, semakan Malaysiakini di Kuala Lumpur mendapati berita tersebut turut disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Laman web Utusan Online juga menyiarkan berita tersebut. Edisi langganan Bahasa Malaysia Bernama memuatkan berita permohonan maaf Najib walaupun tidak menerbitkan di laman web umumnya.

Ketika dihubungi untuk memaklumkan perkara itu, Lim berkata, beliau membaca akhbar-akhbar tersebut di Pulau Pinang dan mendapati berita tersebut tidak disiarkan.

Bagaimanapun semakan Malaysiakini mendapat kedua-dua akhbar berkenaan, yang dijual di negeri itu, memuatkan berita tersebut.

Advertisements

One thought on “Pak Lah kata :( kenyataan Tian Chua ) berita ‘paling gila’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s