Lim Kit Siang dan anak jumpa Tok Guru Hj Hadi ingin peluk Islam ?

Kit Siang ‘Beraya’ Di Rumah Tok Guru

Seperti mana yang saya faham, Islam sebagai agama yang syumul atau universal adalah Ad-Din atau cara hidup menyeluruh yang mencakupi semua aspek kehidupan manusia sama ada ekonomi, politik mahupun social, "ia tidak bersifat perkauman kerana Ad-Din adalah berteraskan sistem keadilan tanpa mengira kaum dan agama, "sememangnya, saya amat menghormatinya dan berharap ia akan menjadi teras kepada usaha merapatkan silaturahim antara kaum di negara ini-
Seperti mana yang saya faham, Islam sebagai agama yang syumul atau universal adalah Ad-Din atau cara hidup menyeluruh yang mencakupi semua aspek kehidupan manusia sama ada ekonomi, politik mahupun social, “ia tidak bersifat perkauman kerana Ad-Din adalah berteraskan sistem keadilan tanpa mengira kaum dan agama,
“sememangnya, saya amat menghormatinya dan berharap ia akan menjadi teras kepada usaha merapatkan silaturahim antara kaum di negara ini – Lim Guang Eng

Kit Siang ‘Beraya’ Di Rumah Tok Guru, Guan Eng Harap Islam Jadi Teras Rapatkan Silaturrahim

Marang – Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Kit Siang mengunjungi Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sempena Aidil Fitri, di rumahnya di Kampung Rhusila dekat sini semalam.


Kit Siang hadir dengan diiringi oleh rombongan anggota DAP Terengganu tiba di perkarangan rumah Tok Guru pada jam 9.27 malam.Kedua-dua pimpinan parti Pakatan Rakyat itu telah berbincang dan beramah mesra sambil menikmati hidangan juadah dan kuih raya.

Antara pokok perbincangan mereka adalah berkisar sekitar isu-isu politik negara dan hal ehwal semasa termasuk perkembangan Pakatan Rakyat dan pelan peralihan kuasa.

Turut bersama dalam pertemuan itu adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali dan Pengerusi Penaja DAP Kuala Terengganu Ng Chai Hing.

Buletinonline difahamkan Kit Siang akan disertai oleh beberapa pimpinan DAP lain dalam rangka percutian sempena Aidil Fitri.

https://i1.wp.com/buletinonline.net/images/berita11/kitsiangharirayatg2.jpgDalam perkembangan lain, Setiausaha DAP Lim Guan Eng berharap Islam akan menjadi teras kepada usaha merapatkan silaturahim antara kaum di negara ini.“Seperti mana yang saya faham, Islam sebagai agama yang syumul atau universal adalah Ad-Din atau cara hidup menyeluruh yang mencakupi semua aspek kehidupan manusia sama ada ekonomi, politik mahupun social,
“ia tidak bersifat perkauman kerana Ad-Din adalah berteraskan sistem keadilan tanpa mengira kaum dan agama,
“sememangnya, saya amat menghormatinya dan berharap ia akan menjadi teras kepada usaha merapatkan silaturahim antara kaum di negara ini,” kata Guan Eng dalam perutusan Eidulfitrinya yang dipetik Harakahdaily.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang percaya bahawa semua agama di dunia ini turut mengajak para umatnya melakukan kebaikan termasuk agama Islam itu sendiri.

Katanya al-Quran menyebut mengenai Amar Ma

’aruf Nahi Mungkar, iaitu menyuruh melakukan kebaikan dan mencegah melakukan kejahatan dan yakin umat Islam yang beriman dan bertakwa pastinya menerima prinsip keadilan tulen untuk semua.Menurutnya bagi pihak DAP, beliau percaya kepelbagaian kaum, agama, adat, budaya dan bahasa, tidak pernah menjadi penghalang atau membatasi kemajuan Malaysia.

Beliau turut mengajak rakyat Malaysia menolak politik jahat tersebut yang hanya mementingkan golongan kecil yang amalkan kemungkaran.

Sebaliknya, kata beliau, semua mestilah besatu di bawah panji nilai-nilai teras universal yang diterima semua iaitu, kebebasan, keadilan, kebenaran, keluhuran undang-undang dalam Perlembagaan Persekutuan dan ketakwaan kepada Tuhan.

“Barulah kita boleh dirikan sebuah kerajaan bercorak demokrasi, ketuanan rakyat dan kepimpinan beretika mencontohi pemimpin agung Islam Khalifah Umar Abdul Aziz,” katanya.

Rakyat Malaysia, kata beliau, tidak patut benci-membenci semata-mata kerana warna kulit atau fahaman agama yang berbeza.

http://buletinonline.net

– Artikel di atas disiar di Pinkturtle dan saya sempat beri komen dalam blog Pinkturtle tersebut yang telah disalin semula isinya di bawah ini !!!

Lim Kit Siang Memang Anti-Islam?

Oleh : WARTAWAN DETIKDAILY

Sejak lama saya mengkagumi bekas Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang. Penampilannya di Parlimen sudah menjadi lagenda. Namun akhir-akhir ini, merujuk kepada kenyataannya mengenai keputusan pilihan raya Indera Kayangan, perlahan-lahan penghormatan saya kepadanya kian pudar.

Saya hairan mengapa beliau terlalu menekankan soal isu negara Islam sehingga menutup pandangannya daripada membincangkan isu-isu lain yang juga lebih penting. Begitu juga penekanannya dalam hal tragedi serangan 11 September ke atas Amerika. Saya sendiri akui pembangkang perlu duduk semeja, berbincang dari hati ke hati, tetapi Kit Siang seolah-olah tidak mahu faham mengenai konsep Negara Islam.

Dulunya, DAP keluar BA kerana tidak bersetuju dengan perjuangan parti utama dalam BA, iaitu PAS. DAP mahu PAS gugurkan perjuangan menegakkan Negara Islam, nadi kepada PAS. Tiba-tiba saja Mahathir dengan beraninya mengisytiharkan Malaysia adalah sebuah Negara Islam. Jadi, di mana DAP sekarang. DAP terus dengan pendiriannya yang mahu mengekalkan sistem sekular, dan menolak sama ada Negara Islam PAS ataupun Negara Islam Umno.

Saya hairan mengapa DAP tidak boleh menerima bahawa Malaysia tidak mungkin menjadi sebuah negara sekular memandangkan latarbelakang sejarahnya. Peranan Islam dalam sejarah pembinaan negara ini cukup besar dan sukar untuk dinafikan pengaruh besarnya itu.

Sekurang-kurangnya Malaysia adalah sebuah negara umat Islam yang mesti dari masa ke semasa memperteguhkan kedudukan agama dalam sistem pemerintahannya. DAP tidak wajar untuk terus menghasut rakyat bukan Islam untuk membenci dan menolak Islam sebagai agama Persekutuan dengan diberikan beberapa penekanan yang lebih. Sayang sekali sayang, saya seperti dapat mengesan adanya unsur benci dalam diri Kit Siang ke atas Islam. Kit Siang seperti tidak mahu memahami asas perjuangan PAS dan kekuatannya selama ini. meninggalkan perjuangan menegakkan Negara Islam adalah seperti kita berusaha untuk membunuh PAS, tentulah ia mustahil dilakukan.

Bagi saya, rakyat bukan Islam sendiri sudah dapat menerima hakikat Malaysia sebagai sebuah negara Islam, sekurang-kurangnya dalam definisi Umno. Jadi, apabila Kit Siang mengajar rakyat bukan Islam menolak Negara Islam, ia akan memburukkan lagi suasana khususnya tanggapan bukan Islam terhadap Islam itu sendiri.

Oleh itu saya mohon agar Kit Siang lebih berhati-hati dalam memperalatkan isu negara Islam demi untuk memulihkan semula partinya yang makin hilang wibawanya itu.

http://detik.daily.tripod.com/jan02/26jan_11.htm

http://www.tranungkite.net/lama/b01/detik198.htm

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0818&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm

Fikirlah dalam lagi !!!! Dan bersihkanlah hati !!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s