Peralihan kuasa Ketua Wanita UMNO perlu dikaji semula !

Hari demi hari, pencalonan Shahrizat yang kini menjadi Timbalan Ketua Wanita UMNO telah meningkat. Dan terkini ia mencecah 16 pencalonan menunggu baki 8 lagi pencalonan bagi melayakkan diri bertanding sebagai Ketua Wanita menentang Rafidah Aziz.

Meskipun bukan ahli wanita UMNO,  penulis terpanggil memberi ulasan dan cadangan tentang pertandingan ini yang menjadi penunjuk aras sokongan akar umbi ( harapnya tanpa ada sebarang pemberian wang ) kepada bakal Ketua Wanita yang baru samada melalui pemilihan Mac tahun depan atau melalui pelan peralihan kuasa yang telah dipersetujui mereka berdua sebelum ini.

Treng mengalih kuasa mungkin satu kaedah baru yang telah diajar ( baca : dimula ) oleh matan PM Malaysia dan ia disambung oleh penggantinya iaitu Pak Lah dan berterusan dicilok oleh Ketua Wanita untuk kesejahteraan politik di kalangan mereka melalui pelan yang bertujuan mengalih kuasa dengan bijaksana tanpa ‘menumpahkan darah’ dan membawa perpecahan sesama mereka..

Jika pencalonan semakin banyak diterima maka pelan peralihan kuasa perlu disegera atau dirombak dengan membiarkan pertandingan satu lawan satu berlangsung tahun hadapan. Keengganan melepaskan jawatan sebagai ketua Wanita oleh Rafidah akan menimbulkan persepsi bahawa akar umbi tidak dihiraukan walhal pemimpin meminta agar suara akar umbi disuarakan dan diterima oleh segenap lapisan warga UMNO.

Dari membiarkan pencalonan semakin meningkat sehingga menjatuhkan air muka Rafidah sendiri maka alangkah baiknya jika pengumuman segera untuk memberi laluan kepada Shahrizat dibuat lebih awal, tentu ia akan menjadi satu penghormatan baginya dan ia pasti menjadikan beliau juga semakin dihormati oleh semua ahli pergerakan wanita UMNO yang pasti terharu dengan pengorbanan mengundur lebih awal…

Usah difikirkan kepentingan selain untuk parti demi memartbatkan bangsa dan pertiwi…. kerana kita semua pasti mati dan kita juga pasti perlu bersedia membuat persediaan sebelum dipanggil mengadap Tuhan !!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s