Pembangkang tidak puas hati PAC kata tiada bukti !

1. Pembangkang memainkan isu ini walaupun kita tahu isu peralatan senjata adalah rahsia yang tidak boleh didedahakan dengan mudah kepada pihak pihak tidak berkepentingan.

2. Keterbukaan TPM Datuk Seri Najib untuk membenarkan PAC menyiasat telah berjaya menaikkan moral bakal PM Malaysia tahun depan. Sekaligus mematikan hasrat pembangkang menjatuhkan maruah beliau yang sekian lama diasak hingga ke dinding oleh pakatan rakyat mereka.

3. Ekoran keputusan PAC tidak menemui unsur meragukan dalam urusan pembelian Eurocopter tersebut maka pembangkang tidak puas hati dan mengandaikan bahawa Pengerusi PAC iaitu Datuk Azmi Khalid menyembunyikan penyelewengan walaupun hakikatnya pembangkang turut sama berada di dalam keanggotaan PAC tersebut. Seperti anggota MP dari DAP kawasan Kepong Tang Seng Gaw dan ahli Parlimen Tumpat Datuk Kamarudin Jaafar.

4.  Apabila perhatian rakyat telah memenuhi ruang isu di atas maka isu liwat telah berjaya dialihkan dari diberi perhatian sepenuhnya oleh penyokong dan pengundi Pakatan Rakyat. Permainan ‘kotor’ demi kepentingan peribadi ini sangat dikesali kerana ia akan membawa politik kita ke era terkebelakang dan tidak lagi mencerminkan pegangan agama dan adat susila timur yang telah berakar umbi sekian lama di negara kita.

Rakyat pasti nampak permainan mereka ini dan kita doakan mereka akan sedar dan berhenti menyokong pergerakan politik tidak bermoral ini.

Baca berita di bawah :

Tuduhan kerajaan belanja besar beli Eurocopter tak berasas – Najib

05/11/2008 2:30pm

KUALA LUMPUR 5 Nov. – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tuduhan pembangkang bahawa kerajaan berbelanja besar bagi pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC725 bernilai RM1.604 bilion ternyata meleset dan tidak berasas berdasarkan penilaian Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Beliau berkata kerajaan mempunyai sistem dan ia akan dipastikan telus dan mengikut peraturan.

“Maknanya tuduhan awal itu meleset sama sekali dan terbukti tidak ada asas.

Sebab itulah kita buka proses itu kepada PAC. Walaupun daripada segi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) soal keselamatan negara sebenarnya tidak wajar didedahkan kepada terlalu ramai pihak.

“Namun oleh kerana (ia) sudah dijadikan sebagai satu isu besar oleh parti pembangkang jadi kita ambil langkah membenarkan PAC membuat penyiasatan,” katanya kepada pemberita selepas temu bual khas dengan RTM mengenai pakej rangsangan fiskal kerajaan bagi Bajet 2009 di Angkasapuri di sini hari ini.

Beliau mengulas keputusan mesyuarat PAC pada Isnin yang memutuskan bahawa tiada penyelewengan daripada segi prosedur dalam pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC725 bernilai RM1.604 bilion. – BERNAMA

Berita sebelumnya :

Beli Eurocopter: PAC dapati tiada unsur seleweng

[DIKEMAS KINI] KUALA LUMPUR: Tiada unsur penyelewengan dalam isu pembelian Eurocopter, yang memerlukan dana RM1.6 bilion, yang ditangguhkan Selasa lalu. Demikian hasil siasatan yang diumumkan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) hari ini.

Jawatankuasa itu mengadakan pertemuan sejak minggu lalu untuk meneliti isu pembelian Eurocopter yang ditangguhkan minggu lalu.

Ketika mengumumkan hasil siasatannya, Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid berkata, siasatan pihaknya menunjukkan semua prosedur pembeliannya dijalankan dengan betul.

Kata beliau, berdasarkan kepada tinjauan selama dua minggu di peringkat teknikal dan kewangan, didapati prosedur pembelian memang mengikut tatacara yang ditentukan yang diguna pakai di peringkat antarabangsa.

“Memang dari segi tanggungjawab PAC adalah untuk melihat sama ada prosedur diikuti.

“Perlu diingat ini adalah tender antarabangsa, kita sedang diperhatikan dunia.

“Jadi kita perlu teluas… Jadi, dalam proses penilaian, kita dapati prosedurnya diikuti,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di sini hari ini.

PAC turut memperakui bahawa adalah menjadi keperluan dalam bidang pertahanan negara untuk mempunyai helikopter yang terkini selepas mendapati helikopter Nuri yang dimiliki sejak 40 tahun lepas, kini di dalam proses pelupusan dan penggantian.

Beliau berkata, daripada tujuh penender yang mengemukakan tender pembelian helikopter, tiga daripadanya didapati sesuai yang menawarkan harga pada RM1.262 bilion, RM1.604 bilion dan RM2.442 bilion.

“Tanggungjawab PAC ialah untuk melihat prosedur diikuti dan perlu diingat bahawa ini ialah tender antarabangsa,” kata beliau.

“Ada beberapa persepsi yang perlu diperjelaskan, ada yang kata harganya ialah RM2.3 bilion, RM1.67 bilion dan juga RM1.1 bilion… semua itu salah.

“Ada tiga tender yang sesuai. Harga yang lebih rendah ialah RM1.267 bilion, RM1.604 bilion dan RM2.442 bilion.

“Namun kerajaan putuskan untuk membeli helikopter yang berharga RM1.604 bilion iaiu jenis eurocopter,” katanya.

Bagaimanapun PAC kurang senang kerana tiada penilaian fizikal dibuat oleh pihak yang bertanggungjawab sebelum kerajaan memutuskan untuk membuat pembelian 12 buah Eurocopter EC-725.

“Cuma PAC kurang senang tentang tidak adanya penilaian fizikal, maknanya tiada pemeriksaan yang terpeinci bagi jenis helikopter yang hendak dibeli,” katanya.

Siasatan PAC tidak hanya memberi tumpuan kepada isu pembelian Eurocopter sebaliknya turut menyentuh mengenai perkara-perkara yang menjadi tanggungjawab jawatankuasa tersebut.

Tambah beliau, PAC diberitahu bahawa Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) tidak membuat sebarang uji terbang tehadap helikopter tersebut kerana ia kini diguna pakai diperingkat antarabangsa.

“Juruterbang TUDM telah buat uji terbang jenis ini (Eurocopter) dahulu, jadi berasakan pengalaman tersebut maka mereka rasakan tidak perlu (penilai fizikal),” katanya.

Bagaimanapun katanya, PAC mencadangkan supaya apabila sampai ketahap penyerahan helikopter tersebut walaupun pembeliannya ditangguhkan, maka TUDM perlu membuat pemeriksaan yang rapi sebelum menerimanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sewaktu mengumumkan penangguhan tersebut berkata, PAC diberi peluang untuk memperhalusi mengenai perkara yang berkaitan dengan cadangan pembelian 12 buah Eurocopter EC-725.

Mesyuarat Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk meneliti isu pembelian Eurocopter akan diteruskan hari ini walaupun kerajaan telah memutuskan penangguhan pembelian helikopter terbabit.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, rancangan pembelian Eurocopter yang secara keseluruhannya bernilai RM1.67 bilion akan ditangguhkan sehingga keadaan ekonomi mengizinkan.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan, keputusan penangguhan tersebut dibuat pada 13 Oktober lalu oleh Majlis Ekonomi.

Abdullah menegaskan, beliau percaya pembelian Eurocopter dilakukan secara telus melalui tender terbuka.

“Cadangan telah pun dikaji oleh Kementerian Pertahanan untuk mementukan helikopter mana yang hendak dibeli dan semua ini dibuat mengikut tender terbuka dan daripada tender inilah maka Euro helikopter itu dipilih kerana ia memenuhi keperluan-keperluan kita… spesifikasi yang telah ditetapkan itu nampaknya dipenuhi oleh Euro Helikopter,” katanya.

Abdullah menafikan dakwaan bahawa Eurocopter dibeli dengan harga RM2.3 bilion dan ia dibeli dengan harga yang lebih mahal berbanding helikopter yang sama dibeli oleh Brazil.

Abdullah berkata, pembelian Eurocopter dilihat begitu mahal kerana ia mempunyai beberapa fungsi termasuk bagi tujuan menyelamat, pertempuran dan pengangkutan.

Kerajaan melalui mesyuarat Kabinet pada 18 Julai 2007 memutuskan untuk membuat perolehan bagi menggantikan pesawat Nuri berikutan rungutan beberapa Anggota Parlimen dan masyarakat umum berhubung helikopter jenis itu yang sering terlibat dalam nahas udara dan mengorbankan anggota tentera.

Pada 3 September lalu, Kementerian Pertahanan menerima keputusan dan persetujuan daripada Kementerian Kewangan untuk memilih tender Eurocopter, pesawat milik Eurocopter Malaysia Sdn Bhd, anak syarikat European Aeronautic Defence and Space Co (EADs) dan kementerian itu mengeluarkan Surat Hasrat kepada Eurocopter pada 15 September 2008.

Bagaimanapun isu pembelian 12 Eurocopter EC-725 itu timbul semula sebaik ianya diumumkan Abdullah pada 26 September lalu.

Isu ini turut dibangkitkan dalam persidangan Dewan Rakyat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Oktober lalu yang ingin mengetahui ketelusan dalam pembelian Eurocopter kerana didakwanya memberi keuntungan kepada pihak-pihak tertentu.

sumber : http://www1.mstar.com.my

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s