Ketua Penerangan Pas Johor tidak beradab mencampuri urusan parti lawan

Komen keras lagi pedas Sayuti itu saya petik dari blognya di sini.

Kata Sayuti Omar : RASUAH perbuatan haram dan keji dalam Islam. Tanggungjawab mencegahnya milik sesiapa juga yang membencinya. Tetapi dalam membuat teguran ia ada batas dan susilanya. Dalam konteks parti politik (organisasi), sesebuah parti lain tidak wajar kalau ia cuba menegur dan memperbaiki parti lain, termasuk soal-soal rasuah.

Bukan tidak boleh, tetapi ia dilihat tidak beretika. Beretika menurut pengertian harafiahnya ialah tidak ikut peraturan dan kelazimannya. Dalam bahasa keras, tidak beradab dan tahu adab. Biasanya mereka tidak beretika mereka yang belum tamadun!

Apa yang dilakukan oleh Pas Johor yang diketuai oleh Ketua Peneranganya, Mazlan Aliman (foto) membuat laporan kononnya berlaku rasuah dalam mesyuarat Umno Bahagian Kota Tinggi adalah satu perbuatan yang tidak beretika dan tidak kena pada tempatnya. Ia dilakukan untuk mencari publisiti murahan bersifat semasa.

Kenapa Ketua Penerangan Pas itu menganggu urusan parti orang lain? Apakah Umno Kota Tinggi, khususnya Syed Hamid Albar turut sama menganggui urusan parti Pas. Menganggu urusan rumah tangga orang lain hanya dilakukan oleh mereka yang tidak tahu etika atau tahu adab saja. Semisalnya kambing yang termasuk dalam kandang babi, adalah kambing yang buta ilmu dan tidak jahil tatasusila!

Rasanya masih banyak lagi kalau Mazlan Aliman atau sesiapa orang Pas yang ingin mempopularkan diri. Masih banyak isu dan bukannya mencampuri hal ehwal orang lain secara langsung.

Komen Sayuti itu adalah selari dengan ulasan Datuk Syed Hamid Albar yang pelik dengan tindakan PAS tersebut.

Kata Syed Hamid :

”Saya hairan mengapa Pas suka menuduh dan memfitnah UMNO?

”UMNO sendiri ada saluran untuk aduan kes-kes sebegini dan Pas tidak perlu menyiasat sebarang dokumen berkaitan parti,”

Sementara itu Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail meminta pucuk pimpinan UMNO segera menyelamatkan parti itu daripada kehancuran berikutan berleluasanya politik wang pada pemilihan sekarang yang disifatkan paling serius dengan lebih 900 aduan telah diterima setakat ini.

Menurut Tengku Ahmad Rithauddeen, beliau sudah pun berulang kali melaungkan amaran mengenai politik wang, malangnya lebih banyak aduan diterima kali ini berbanding pemilihan UMNO empat tahun lalu.

“Saya tidak ingat jumlahnya secara tepat tetapi rasanya sudah lebih 900 aduan mengenai politik wang diterima setakat ini,”

Jumlah aduan yang telah disiasat ketika itu ialah 135, sebanyak 40 aduan yang belum dimulakan siasatan, 51 aduan memerlukan dokumen tambahan, 92 aduan dalam kategori tiada tindakan lanjut dan 124 aduan bukan di bawah bidang kuasa Lembaga Disiplin.

Amat jelas bahawa saluran dalaman UMNO iaitu Lembaga Disiplin sudah menjalankan tugasnya. Dan di situ tidak wajarlah jika ada orang luar UMNO mencari publisiti murahan seperti tindakan PAS Johor itu.

Sayang kerana PAS semakin terdesak mencari jalan ‘menghitamkan ‘ wajah UMNO sedangkan mereka terlebih dahulu dilihat semakin lari dari landasan agama yang menjadi asas pergerakan politik ( baca :retorik ) perjuangan mereka selama ini…

Nampak sangat PAS sudah tidak relevan lagi dengan suasana politik semasa apatah lagi selepas ‘dipecah belahkan’ oleh Anwar yang sangat terdesak untuk menduduki kerusi PM walaupun menggunakan matlamat menghalalkan cara…

Termasuk pujukan melompat parti yang diharamkan pada awalnya oleh Nik Aziz dan dihalalkan kemudiannya.

Kita akan tengok apa lagi tindakan seterusnya dari pemimpin PAS selepas ini, adakah berlandaskan Islam atau jembalang !!!!

Advertisements

2 thoughts on “Ketua Penerangan Pas Johor tidak beradab mencampuri urusan parti lawan

  1. sumandak says:

    Salam Bro…..

    Sumandak terhidu sesuatu yang tak btoi dengan tindak tanduk PAS ni…. kao setakat nak publisiti murahan rasanya Presiden PAS takan buat…… tepi kain orang takkan orang PAS suka masuk……..dosa tau……

  2. penulis_cyber says:

    yer…sapa dok cucuk belakang dia ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s