PAS mula nak bersatu dengan UMNO , ulasan Roslan SMS -Malaysiakini

Oleh Roslan SMS Corner
 Seorang wartawan dari portal berita Mandarin mohon saya ulasan berkenaan apa yang dikatakan “unity government” yang dicadangkan oleh Presiden PAS. Begitu juga seorang penyokong tegar PAS berbangsa Tionghua dari Kelantan, minta penjelasan adakah ini bermakna PAS dan Umno akan bergabung dan mengadakan hubungan kerjasama politik?

Seorang wartawan dari portal berita Mandarin mohon saya ulasan berkenaan apa yang dikatakan “unity government” yang dicadangkan oleh Presiden PAS. Begitu juga seorang penyokong tegar PAS berbangsa Tionghua dari Kelantan, minta penjelasan adakah ini bermakna PAS dan Umno akan bergabung dan mengadakan hubungan kerjasama politik?

Ternyata yang mereka maksudkan itu adalah cetusan gagasan baru yang cuba dilontarkan oleh Dato? Seri Tuan Guru Presiden PAS. Ia bermula semasa beliau membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di Parlimen dan diikuti dengan temuramah khas bersama Malaysian Insider dan akhbar Siasah di bangunan Parlimen.

Gagasan baru ini tidak sekadar melibatkan Umno dan PAS malah lebih besar lagi ia mencadangkan kerjsama politik secara “total” melibatkan semua pemain-pemain dalam gelanggang politik tanahair . Beliau mencadangkan sebuah kerajaan tanpa pembangkang yang menyatukan bukan sahaja orang-orang Melayu tetapi seluruh rakyat Malaysia.

Mendakap realiti semasa yang menampakkan suasana muram dan mencemaskan samada dari perspektif ekonomi maupun politik, maka demi kepentingan rakyat dan Negara Tuan Guru mencadangkan agar semua pihak mengenepikan perbezaan dan meredakan perbalahan, duduk semaja atas satu pentas dan melahirkan sebuah kerajaan perpaduan atau “unity government” yang akan melihat semua parti bersatu membentuk satu kerajaan demi rakyat dan Negara.

Di dalam perbahasan beliau di Dewan Rakyat itu beliau menyebut:

“Pendekatan dalam mewujudkan perpaduan ini mestilah memenuhi segala ciri dan sifat fitrah naluri yang ada dalam diri manusia itu sendiri. Manusia bukan sahaja boleh disatukan sebagaimana menyatukan batu-bata dalam mendirikan bangunan, kayu yang mendirikan perabot tidak boleh disatukan begitu sahaja kerana manusia bukan sahaja jasad, mereka mempunyai hati perut dan perasaan. Dengan sebab itu pendekatan yang perlu diambil dalam mewujudkan perpaduan mestilah merangkumi segala aspek yang ada dalam naluri kejadian manusia itu sendiri.”

Dalam suasana politik hari ini ia mungkin sesuatu yang sukar difikirkan namun jika kita semua meletakkan kepentingan Negara di hadapan, pembelaan nasib dan kebajikan rakyat agenda utama kita, maka tidak mustahil cadangan ini dapat dilaksanakand engan syarat semua pihak jujur dan ikhlas.

Mengapa cadangan ini perlu dipertimbangkan?

Dari sudut politik kita melihat pasca PRU ke 12 menampakkan perubahan besar ke atas lanskap politik tanahair. BN menang dan mengekalkan kuasa diperingkat Pusat namun kehilangan majoriti duapertiga di Dewan Rakyat. Pakatan Rakyat pula berjaya menundukkan BN di lima buah negeri di Semenanjung Malaysia walaupun mereka kekal berkuasa di tujuh negeri lain (Sarawak tiada pilihan raya negeri).

Rentetan lanskap baru ini rupa-rupanya mencetuskan pula beberapa insiden politik yang tidak menampakkan kestabilan dan meyakinkan rakyat. Perebutan kuasa terus menerus berlaku sehinggakan pihak istana turut terlibat dan terbabit secara langsung.

Ini suatu fenomena yang baru dan rakyat semakin resah dan cemas mengikuti perkembangannya.

Tuan Guru melihat perkara ini tidak wajar dibiarkan berlarutan kerana ia bakal mengundang perbalahan dan perpecahan yang lebih serius yang akhirnya bakal merugikan rakyat dan Negara.

Kemudian dari sudut ekonomi kita masing-masing sedar betapa suasana ekonomi global kini begitu meruncing dan kegawatan besar di Amerika Syarikat dan Eropah bakal singgah dan mempengaruhi ekonomi Negara kita. Kita masing-masing bertanggungjawab mempertahankan Negara kita dari ancaman ekonomi ini dan sama-sama perlu menyatukan idea dan fikiran untuk meminimakan impaknya nanti ke atas rakyat dan Negara.

Kerana itulah, demi mengelakkan krisis yang lebih besar dari sudut politik dan ekonomi, maka pilihan yang ada bagi kita yang perlu difikirkan secara serius oleh semua pihak adalah ke arah “Negara tanpa pembangkang” ini.

Bagaimana ia mahu digerak dan dilaksanakan, maka kita serahlah pada pucuk piminan tertinngi semua parti agar berani tampil ke hadapan untuk menyahut pelawaan ini dan memikirkan penyelesaian yang terbaik buat rakyat dan Negara.

Kita mendoakan agar semua pihak memikirkan idea ini dan jika boleh bersama-sama bergerak ke arah perlaksaannya. Ia bukan sekadar baik buat PAS atau Umno tetapi sebenarnya akan baik buat BN dan PR dan lebih penting lagi buat semua rakyat Malaysia yang dahagakan kestabilan dan perpaduan itu.- azm

(Roslan Shahir bin Dato’ Mohd Shahir adalah Setiausaha Akhbar Presiden)
KOMEN :
INILAH YANG DIHARAP HARAPKAN OLEH SEMUA RAKYAT AGAR NEGARA DAPAT MELAKUKAN PERUBAHAN DENGAN LEBIH BERKESAN TANPA LAGI TERIKAT DENGAN ISU ISU POLITIK YANG MENGGANGU DAN MENJEJASKAN PRESTASI NEGARA DAN RAKYAT SEHINGGA KITA MUNGKIN AKAN GAGAL MENANGANI KEMESELETAN DENGAN LEBIH BERKESAN.
KITA PERLU BERHENTI BERGADUH DAN MULA MEMBINA NEGARA BERSAMA SAMA…
MOGA ALLAH AKAN KABULKAN HASRAT KITA SEMUA UNTUK PERPADUAN UMNO-PAS INI….
Advertisements

3 thoughts on “PAS mula nak bersatu dengan UMNO , ulasan Roslan SMS -Malaysiakini

 1. Omniyah says:

  First blog I read after wakeup from sleep today!

  —————————-
  Are you tension? panic?

 2. shafifah says:

  MAJLIS SEMPENA MAULIDURRASUL DI SELURUH NEGARA{ Mac 2, 2009 @ 12:00 pm } · { Majlis Ilmu, Mawlid }
  { Tags: Habib Kazim, habib soleh, maulid } · { Komentar (2) }

  Di Masjid Al-Falah USJ9

  aturcara @ 7 Mac 2009:
  1) KULIAH SUBUH oleh:
  AL-HABIB SOLEH BIN MUHAMMAD AL-JUFRI

  2) MAJLIS UTAMA bermula 6.00 PTG :
  – CERAMAH oleh HABIB SOLEH AL-JURFI .
  – bacaan WIRDUL LATHIF
  – Solat Maghrib
  – bacaan MAULID & QASIDAH
  – CERAMAH UTAMA oleh :
  HABIB KAZIM BIN JAAFAR AS-SAGGAF
  (Pendakwah dari Tarim , Hadramaut, Yaman)

  anda juga turut dijemput
  ke QIYAMULLAIL & BACAAN BURDAH
  bermula pada :
  3.30 pg ISNIN (9 MAC 2009)

  ANDA SEMUA DI JEMPUT HADIR
  ————————————————————
  JADUAL MAJAALIS HABIB KAZIM AS-SAGGAF
  TARIKH
  mASa
  PROGRAM
  TEMPAT MAJLIS

  5/3
  7 mlm
  Maulid
  Masjid AlBukhari K.Lumpur

  6/3
  7 mlm
  Maulid
  Masjid Nahdatul Islam Sek 18 Shah Alam

  7/3
  6 mlm
  Maulid
  Masjid Al-Falah USJ 9

  8/3
  12 t/hari
  Kelas
  Madras An-Nur di Pantai Dalam

  8/3
  7 mlm
  Maulid
  Baitul Qurra,Sg.Udang Melaka

  9/3
  7 mlm
  Maulid
  Masjid Baitul Aman,K.Lumpur

  10,11,12/3
  Program di Pulau Pinang,Kedah dan Perlis

  13/3
  12 t/hari
  Khutbah
  Di Masjid UIA

  14/3
  11 pagi
  Bahas
  Perbahasan di Jenderam

  14/3
  7 mlm
  Maulid
  Di Jenderam

  15/3
  12 t/hari
  Kelas
  Madras An-Nur

  di Pantai Dalam

  15/3
  7 mlm
  Maulid
  Masjid Kg.Kuala Tekal,Temerloh,

  Pahang

  16/3
  7 mlm
  Maulid
  Masjid Seremban N.Sembilan,

  17/3
  7 mlm
  Maulid
  Melaka

  18/3
  7 mlm
  Mauid
  Rumah Ben Alawi di Kemensah Heights

  http://pondokhabib.wordpress.com

 3. Norman says:

  A.w.w. Pucuk pimpinan PAS dah fikirkan reaksi dan dapatkan maklum balas daripada rakan-rakan kongsinya iaitu PKR dan DAP ke atau ini pendiriannya sendiri? Ataupun ini hasil daripada solat Istiharah yg dilakukan dgn penuh ikhlas untuk mendapatkan petunjuk Ilahi? Apa pun, jika PAS berniat baik untuk kepentingan agama, umat, bangsa dan negara, tentu pucuk pimpinan UMNO juga berfikiran terbuka untuk kebaikan semua pihak dan kepentingan masa depan agama, umat, bangsa dan negara. Cuma, hati2 dgn unsur-unsur yg cuba mengambil kesempatan untuk kepentingan peribadi atau lebih buruk lagi pihak asing yang memusuhi Islam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s